torstai 16. kesäkuuta 2016

Verkko keskustelun välissä

Olen käsittänyt, että tässä eMentorointi -koulutuksessa verkon avulla ja kautta tapahtuva keskustelu ja tiedon vaihto on tämän jutun A ja O. Tarkoituksena on siis kehittää ja testata käyttökelpoisia työvälineitä mentoroinnin toteuttamiseksi etänä, jolloin välimatkat kaventuvat ja mentori - aktorin fyysisellä pisteellä ei ole niin suurta merkitystä, kuin mitä aikaisemmin on mentoroinnissa ymmärretty.

Tekniikan toimivuus on nykyaikana jo suhteellisen luotettavaa, mutta täytyy muistaa, että laajakaistan laatu voi vaikuttaa nettiyhteyteen. Toisinaan jopa vallitseva säätila voi vaikeuttaa langattoman yhteyden toimimiseen. Mobiili- tai langaton yhteys puhelinoperaattorin verkon reuna- tai katvealueella vaikuttaa eMentorointi-istunnon suunnitteluun siten, että on hyvä sopia mahdollisesta varayhteydestä, jos yksi tekniikka pettää.

Ryhmämme testasi mentorointimenetelmiä käytännössä kahdessa eri digi-istunnossa. Digivälineistä meidän ryhmämme testasi Skype-ohjelmaa, varsinkin konkreettisen keskustelun kannalta. Ryhmävideopuhelun muodostaminen onnistui Skypessä helposti ja se toimi kohtalaisen hyvin. Haastetta videopuheluihin toi tekniikka itsessään, välillä puhe kiersi ilkeästi linjoilla, välillä joku tipahti hetkeksi pois langalta, äänenlaatu ei ollut aina hyvä. Minusta on tärkeä huomioida skypen mahdollistama video eli live-kuvan näyttö. Vaikkakin kuvassa näkyy yleensä vain puhuva pää, niin on sitä mukavampi katsoa kuin still-kuvaa. Toisaalta live-kuvan näyttäminen ja katsominen vaatii hieman totuttelua. Tärkeää tässä on se, että varmistat itse sen, miltä oma live-kuvasi näyttää. On kovin hassua katsella puolikasta naamaa ruudun alareunasta.
 
Hyvä ominaisuus Skypessä on myös online pikaviestit. Niiden avulla voi esimerkiksi kirjata ylös keskustelussa nousevia tärkeitä kysymyksiä, joita voi jakaa muille samassa videokeskustelussa mukana oleville. Tätä ominaisuutta voi hyödyntää myös, jos äänenlaatu vaihtelee tai ääni kiertää videopuhelussa.
 
Olin harjoittelun jälkeen positiivisesti yllättynyt siitä että, kuinka verkon kautta unohtui, ettemme ole samassa tilassa. Harjoittelukeskustelut sujuivat hyvin ja mielestäni onnistuimme luomaan hyvinkin välittömän ja luottamuksellisen ilmapiirin digitaalisessa ympäristössä. Toinen havaintoni oli, että verkon välityksellä eMentoroinnissa korostuu toisen kuunteleminen ja hänen ajatustensa peilaaminen. Koska emme ole fyysisesti läsnä, niin silloin puhuminen korostuu, mutta myös toisten eleiden ja ilmeiden seuraaminen toi syvyyttä keskusteluun.

Verkko keskustelun välissä ei ole mielestäni mikään este, päinvastoin se mahdollistaa eMentoroinnin vallan mainiosti.
 

1 kommentti:

  1. Olipa mukava lukea ajatuksiasi siitä, että verkko toimii enemmänkin mahdollistajana kuin rajoittajana. Näin me kouluttajatkin ajattelemme, ja sen vuoksi myös tama hanke ja koulutus on jalalle laitettu.

    VastaaPoista