keskiviikko 18. tammikuuta 2017

RyhmäEmentorointia II

Digikompasteluja - ryhmäEmentorin havaintoja

Tolokku II ryhmä on kokoontunut äänettömän ryhmämentorointi-istunnon jälkeen kahdesti. Näillä kerroilla on ryhmämme kohdannut digikompasteluja, mutta on se vaan hienoa, kuinka ryhmähengellä ja ryhmän moninaisuutta hyödyntämällä ongelmista on joka kerta selvitty.

Ryhmässämme on jäsen, joka käyttää tietokoneensa kanssa suurennus- ja lukulaitetta, joiden avulla hän selviää opinnoista ja tietokoneen käytöstä. Digitaalisuus on sitä myötä avannut minulle uuden lisämerkityksen. Niiden avulla ja kautta moni saa tukea opintoihinsa ja työllistymiseensä. Lisäksi näiden avustimien kehittyneisyys tai kehittymättömyys voi joko edesauttaa tai haitata opiskelijan etenemistä.

Digitaalisuuden uudesta merkityksestä on ollut ryhmätyöskentelyssä meille myös hieman haasteita erilaisten digisovellusten kokeilemisessa. Osa ohjelmista toimii avustimien kanssa hyvin, osa ei toimi siksi, ettei koneluku pääse tekstilaatikoihin sisään. Kehitettävää siis riittää.

Olemme ohittaneet Skypen ja käytämme Hangouts näköpuheluja, koska ne toimivat kaikkien laitteistoilla hyvin. Päätimme käyttää ryhmäEmentoroinnin loppuraportin toteutuspohjana Prezi -esitysohjelmaa huolimatta siitä, että sen kanssa on vaikeuksia ryhmämme näkövammaisella jäsenellä. Päätimme toteuttaa kuitenkin Prezi -esitysohjelmaan jokainen oman reflektointiosion kaikista mielekkäimmällä toteutustavalla, joten eri digivälineiden ja -sovellusten osaamisemme pääsee esille loppuraporttiin samoin kuin ryhmämme upea moninaisuus.

Digi-istuntojen välityksellä olemme keskustelleet hyvinkin luottamuksellisessa ilmapiirissä, kun olemme tulleet toisillemme tutuiksi. Kaikki ovat oppineet käyttämään ainakin näköpuheluja ja varmasti takkiin on jäänyt myös käyttökokemuksia erilaisista sovelluksista. Toiset ovat helpompikäyttöisiä kuin toiset ja näin repertuaari ja ymmärrys niiden soveltuvuudesta kasvaa.Mutta mikä hienointa, niin jokainen meistä Tolokku II -ryhmäläisistä saa näistä testeistä erilaisia kokemuksia ja omia havaintoja, joita voimme hyödyntää jatkossa.

Itse olen tullut pitkäjänteisemmäksi näiden digivälineiden kanssa. Kehitys kehittyy, mutta aina kannattaa muistaa, että ihmistä tarvitaan niitä sekä kehittämään että käyttämään. Ymmärrykseni ja uteliaisuuteni on kasvanut. Ryhmätyöskentelyssäkään ei tarvitse pingottaa, kun kaikki voivat luottaa toisten jäsenten tekemiseen, jotta hommat saadaan hoidettua.

Yhteistyö rules!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti