torstai 2. helmikuuta 2017

Ihmeelliset puutarhat IV - Itsensä markkinointi

Työhakemuksen kirjoittaminen käy työstä!


Kuka määrittää täydellisyyden? Toiselle täydellinen puutarha on ääriviivoja noudattava, hallittu kokonaisuus. Toisen täydellisyys on tippunut reunakivi ja muutama ylimääräinen heinä. Onko siis olemassa täydellisyyttä?

Aktori oli jo oma-aloitteisesti lähestynyt kolmea työnantajaa avoimella hakemuksella. Työltä se tuntui! Työhakemuksen kirjoittaminen on aktorille uutta. Tähän mennessä karttunut työkokemus on pitkälti tullut oman aktiivisuuden kautta. Työhakemus olikin siis polku, jota pitkin oli tarkoitus lähteä etenemään syvemmälle puutarhaan eli avoimiin mahdollisuuksiin. Valittu polku eli avoin hakemus johdattaa tuntemattomaan, täsmennetty hakemus kohti tiettyä tehtävää. Viimeksi mainittu polku onkin todennäköisesti lähitulevaisuudessa aktorin kuljettavana.

Työhakemus hioutuu ja muuttuu ajan kanssa. Aktori sai mentoriltaan tärkeitä näkökulmia siihen, kuinka markkinoida itseään. Täytyy luottaa siihen, että on hyvä ja osaa. Kuinka vaikeaa se onkaan! Lähtökohtaisesti tietää, että puutarha kukkii kuivuuden ja kosteuden sopivassa suhteessa. Ravinteilla ja lannoitteilla se saadaan loistoonsa. Miksi sitten on niin vaikeaa nähdä itsensä kasvina, joka tarvitsee samoja perusteita?

Kuivuutta ilmentävät kehityksen kohteet, kosteutta hallussa oleva osaaminen. Ravinteita ja lannoitteita kasvi saa kokemuksista ja hakijan ominaisuuksista. Ne tiedostaa itse mielessään, mutta niiden auki kirjoittaminen paperille onkin vaikeaa. Kaksi ristiriitaista hemmoa kohtaavat toisensa: halu tehdä työtä, haluttomuus kehua ja korostaa itseään. Ja nämä pitäisi vielä saada kulkemaan kultaista keskitietä!

Mentori rohkaisi aktoriaan korostamaan aktorin työhistoriaa ja tuomaan esiin sen, mikä aktoria itseään kiinnostaa. Hän myös aukaisi niitä vaihtoehtoja, joiden kautta hakemusta voi rakentaa uudelleen. Suunta on jo oikea, risteyskohdissa palataan taaksepäin ja mietitään.

Mentori on kokeillut myös käytännössä näitä aktorille jakamiaan vinkkejä työhakemuksen kirjoittamisessa. Tietyssä vaiheessa tulee todellakin se mieliala, että tämähän käy työstä näiden työhakemusten naputtelu. Tässä kuitenkin nousee esiin itsensä kehumisessa montakin erilaista ajatusta, mitä uskallan itsestäni paperille laittaa, onkohan se omakehua, jos kerron kaiken? Tässä kannattaa muistaa se, että työnantajat hakevat tietynlaista kukkaa sieltä puutarhasta. Siksi on hyvä, että jo hakemusta kirjoittaessa uskaltaa olla rehellinen omista taidoistaan ja osaamisestaan. Rehellisyys maan perii!

Takapakkeja tulee väistämättä, mutta sitten kun se tuottaa tulosta, niin tunne on valtava. Sitkeyttä vaaditaan, mutta lopussa se kiitos seisoo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti